Asocierile de somn: cele mai frecvente probleme

Asocierile de somn: cele mai frecvente probleme

Asocierile de somn dobândite de bebeluș în săptămânile 6-8 de viață sunt printre cele mai frecvente cauze ale trezirilor dese din timpul nopții.

Regresia de somn de la 4 luni

Acestea își fac vizibilă prezența abia după regresia de somn de la 4 luni, care marchează o nouă etapă în dezvoltarea bebelușului. Începând cu această vârstă, cei mici încep să realizeze dacă modul și locul în care au adormit nu este același pe tot parcursul nopții. Atunci când se produc mini-trezirile naturale între ciclurile de somn, bebelușul va aștepta să se găsească în aceeași ipostază ca atunci când a adormit, iar orice diferență va duce la o trezire completă și la nevoia ca părintele să intervină pentru a liniști bebelușul.

O comparație utilă pentru a înțelege mai bine fenomenul care se produce ar suna cam așa: seara te culci în patul tău confortabil, adormi în liniște și într-o atmosferă foarte plăcută. Deodată, după miezul nopții, te trezești în sufragerie, pe jos, fără să știi cum și de ce ai ajuns acolo. Un astfel de scenariu ar fi bulversant și cu siguranță ți-ar perturba somnul. Același lucru se întâmplă și cu bebelușii care, de exemplu, adorm la sân iar apoi, pe parcursul nopții, se trezesc la ei în pătuț, fără a avea aproape brațele mamei. Această stare diferită îi va trezi complet și îi va face să ceară intervenția mamei pentru a recrea stadiul inițial în care a adormit.

Asocierile de somn: inamicul invizibil

Printre cele mai dese asocieri de somn se numară adormirea completa a bebelușului folosind suzeta, alăptatul, legănatul, plimbatul. Cu timpul, după vârsta de 4 luni, aceste asocieri devin din ce în ce mai puternice și vor perturba somnul dacă nu sunt înlocuite cu asocieri pozitive, care să nu presupună intervenția părintelui de mai multe ori pe noapte. Asocierile pozitive presupun încurajarea și susținerea bebelușului de a găsi modalități proprii de a adormi – folosind de exemplu un obiect de tranziție.

A corecta astfel de asocieri este o misiune delicată care implică multă răbdare, empatie și consecvență din partea părinților. Dar partea bună este că odată îndepărtată asocierea negativă somnul se va îmbunătăți considerabil iar trezirile din timpul nopții se vor reduce seminificativ. Metodele de corectare se pot adapta în funcție de nevoile fiecărei familii și nu implică neapărat plânsul bebelușului.

Prevenția: cheia succesului

Pentru a evita crearea unor astfel de asocieri, este importantă partea de prevenție care se realizează în primele luni de viață ale bebelușului – printr-o “igienă” adecvată a somnului – instalarea unui ritual de culcare, ambianța potrivită (temperatură, lumină, zgomot), ora de culcare potrivită și constantă și atunci când bebelușul ne permite, să încercăm să îl așezăm în pat când este somnoros, dar înainte de a fi adormit complet.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu