De multe ori, somnurile de zi pot fi o provocare mai mare decât felul în care bebelușul doarme (sau nu) noaptea. De asemenea, sunt situații în care nopțile sunt în “parametri normali”, dar zilele ne dau bătăi de cap prin lipsa de structură. Mai ales că un bebeluș care acumulează oboseală în timpul zilei din cauza somnurilor lipsă sau prea scurte va fi greu de liniștit și adormit seara și va fi morocănos și irascibil aproape tot timpul.
În primul an de viață somnurile de zi sunt într-o permanentă schimbare, iar asta ne poate da bătăi de cap. Nici nu ne-am obișnuit bine cu un program cu 3 somnuri că cel mic ajunge la următoarea etapă și este pregătit să renunțe la unul dintre ele. Pentru a face față mai bine acestei perioade, este important să ținem cont de câteva detalii.
Dinamica programului de somn
În primele luni de viață bebelușii nu urmează un program structurat de somn, mai ales că până în jurul vârstei de 6 săptămâni ei nici nu pot face diferența între zi și noapte. Așa că la început nu putem decât să îi liniștim și să îi menținem odihniți, ținând cont că perioadă maximă cât pot stă trezi crește treptat în fiecare lună – de la 45 de minute pentru un nou-născut la 90 minute pentru un bebeluș de 4 luni.
În jurul vârstei de 4 luni veți observa că începe să se contureze din ce în ce mai bine primul somn din zi. Apoi, pe la 5 luni-5 luni și jumătate vor apărea în program și celalalte 2 somnuri – de prânz și de după-amiaza târziu. Abia de la această vârstă putem să ne gândim la organizarea și structurarea programului, asta dacă nu a făcut-o deja bebelușul pentru noi.
Cum organizăm mai bine programul de zi
De multe ori, lipsa unui program predictibil are că rezultat o fragmentare sau o scurtare a somnurilor de zi. În cazul în care va confruntați cu somnuri scurte (de 45 minute sau mai puțin), iar bebelușul are peste 6 luni, este recomandat să reorganizați programul de somn. Tinând cont că la această vârstă perioada cât poate sta treaz un bebeluș este de maxim 2,5 ore, iar un somn de zi bun ar trebui să dureze cel puțin 1,5 ore, puteți să aplicați următoarea “schemă matematică”. Pentru a fi cât mai ușor de urmărit, voi exemplifica un program pentru un bebeluș de 6 luni care se trezește la ora 7 dimineața:
- 7:00 + 2 ore = 9:00 (ora pentru primul somn de zi)
- 9:00-10:30 – somn (chiar dacă somnul de zi a fost mai scurt de o oră jumătate, veți continua calculul ca și cum acesta a avut durata de 90 minute).
- 10:30 + 2,5 ore = 13:00 (ora pentru al doilea somn)
- 13:00-14:30 – somn
- 14:30 + 2 ore = 16:30 (ora pentru al treilea somn)
- 16:30-17:30 – somn
- 20:00 – ora de culcare seara
Acesta este un exemplu pe care îl puteți folosi că reper pentru a va seta propriul program, în funcție de oră de trezire, ora de culcare și mesele de peste zi. Este normal să apară mici diferențe față de exemplul dat. De asemenea, veți observa că ultimul somn din zi este mai scurt – scopul lui este de a încărca parțial bateriile astfel încât cel mic să reziste fără probleme până la ora de culcare. De aceea, de cele mai multe ori, el este mai scurt decât celalalte în mod natural.
Stabilirea unui astfel de program și respectarea lui pentru cel puțin o săptămână jumătate are că rezultat, de cele mai multe ori, o reglare a somnurilor. Aceasta este una dintre cele mai comune soluții adoptate pentru bebelușii care au în mod constant doar somnuri scurte de zi (maxim 45 minute).
Consecvență și răbdare
Primele zile sunt mai dificile, pentru că înseamnă ca bebelușul să stea treaz mai mult între somnuri (în cazul în care nu doarme cele 90 de minute optime). Dar odată ce organismul lui se va obișnui cu această nouă structură (este nevoie de minim 7 zile pentru asta), veți observa că vor începe să apară și somnuri mai lungi.
În cazul în care problema persistă, vă puteți gândi și la modul de adormire și dacă nu cumva există o asociere de somn care să împiedice bebelușul să lege 2 cicluri de somn.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu