Ești o fetiță minunată!
Ești cel mai bun copil!
Ești un înger!
Poate părea paradoxal însă exemplele de mai sus sunt exemple de laude care nu îi oferă nimic bun copilului. Spun că poate părea paradoxal pentru că eu, când mi se întâmplă să mă adresez așa fetiței mele, sunt plin de intenții bune, simt că lauda vine din suflet și nu îmi pot imagina cum i-aș putea crea vreun deserviciu lăudând-o în felul ăsta. În mod similar, când aud alți părinți adresând copiilor astfel de laude parcă mă înduioșez puțin simțind dorința lor de a-și împărtăși iubirea și aprecierea. Poate părea deci paradoxal ca astfel de cuvinte să fie exemple de cum să nu lauzi copilul.
Exemplele de mai sus au ceva în comun. Toate emană în primul rând nevoia noastră, a părinților, de a exprima ceva. Ele sunt în primul rând despre bucuria, fericirea, mulțumirea noastră. Sunt în primul rând despre noi și despre starea noastră, abia apoi sunt despre copil. De ce? Pentru că dacă ar fi în primul rând vorba despre copil am pleca de la întrebarea cărei nevoi îi răspund prin această laudă? Multă lume crede că prin laudă contribuim la consolidarea încrederii în sine a copilului, că îl va face să se simtă mai în siguranță. În realitate însă lauda formulată prin apreciere la adresa personalității copilului poate duce la tensiune sau chiar la comportamente care infirmă pe loc aprecierea respectivă.
Copiii au nevoie de încurajări și laude care să se refere la faptele lor, la comportamentele lor, la eforturile lor, nu la caracterul și la personalitatea lor. În felul acesta învață ei înșiși să se laude într-un mod realist. Învață să își construiască imagine lor despre ei înșiși într-un mod sustenabil.
Un exercițiu interesant ar fi să ne imaginăm cum am reacționa noi dacă o persoană dragă ne-ar spune Ești un înger! Am crede pe deplin cuvintele astea, am avea oare tedința să spunem ei, nu-i chiar așa… Cum ne-am simți dacă persoana respectivă ar alege în schimb să ne spună apreciez foarte mult efortul pe care l-ai făcut pentru a mă ajuta, a contat foarte mult pentru mine? Care exemplu de lauda simțiți că v-ar ajuta mai mult, v-ar face să vă simțiți mai bine?
Copiii au nevoie să primească din partea noastră aprecieri concrete pe baza cărora să își dezvolte propria lor capacitate de a se evalua. Este mai util pentru un copil să simtă că îi este apreciat efortul, comportamentul, o faptă concretă pentru că în felul acesta își stabilește criteriile după care în timp se va autoevalua.
1 Comment
Adaugă Comentariu