Pavorul nocturn este o tulburare de somn care are manifestări intense, după cum îi sugerează și numele – pavor, pavoris în limbă latină înseamnă frică, panică, teroare. Există situații când acesta poate apărea în copilăria timpurie, dar de obicei este vorba despre episoade pasagere care nu se repetă. Din punct de vedere statistic, această tulburare apare cu frecvență mai mare la 3% dintre copiii cu vârste între 3 și 8 ani, mai des în cazul băieților, iar punctul culminant este atins în jurul vârstei de 3 ani și jumătate. Odată cu înaintarea în vârstă, pavorul nocturn scade ca frecvență, iar episoadele încetează cel târziu în adolescentă.
Cum se manifestă pavorul nocturn
Crizele de pavor nocturn debutează brusc, în timpul unei faze de somn profund, non-REM (în care copilul nu visează), de obicei după 90 minute de la culcare (uneori și la 2-3 ore). În timpul unui astfel de episod, copilul pare că se trezește brusc din somn, țipă, este confuz, dezorientat, are manifestări de frică intensă, dar nu recunoaște persoanele din jur. De fapt, copilul este într-o stare între somn și veghe, nu este conștient, nu răspunde la stimuli și nici nu își va aminti episodul după trezire.
Episoadele de pavor nocturn durează de obicei între 10 și 20 de minute, dar sunt cazuri în care pot fi scurte (câteva secunde) sau pot dura chiar și 40 de minute. Unii copii pot avea parte de mai multe episoade de pavor nocturn într-o singură noapte, dar media este de 1-4 episoade pe lună.
Chiar dacă cel mic nu este de fapt treaz (el fiind de fapt într-o stare de somn profund), cele mai des întâlnite manifestări sunt cele în care copilul poate:
- să se ridice sau să se dea jos din pat și să alerge prin casă
- să țipe și să fie foarte agitat (să lovească din mâini și din picioare)
- să privească în gol, având ochii deschiși
- să transpire și să respire rapid, să îi crească pulsul
- să fie imposibil de liniștit și greu de trezit
În ciuda acestor manifestări, crizele de pavor nocturn nu au consecințe asupra sănătătii fizice și psihologice a copilului.
Care este diferența față de un coșmar?
Coșmarurile au loc în faza REM a somnului, când mișcările oculare sunt intense și copilul visează. Acest lucru se întâmplă în a doua jumătate a nopții, în special spre dimineață. Atunci când are un coșmar, cel mic se trezește, plânge și poate apela la ajutorul părinților pentru a fi liniștit. În plus, acesta își poate aminti episodul și dimineața la trezire.
Posibile cauze
Nu au fost identificate cauze exacte pentru apariția acestei probleme, dar pot există anumiți factori declanșatori:
- oboseală excesivă, suprastimularea pe timp de zi sau înainte de culcare
- abuz, traumă sau stres (fizic sau psihic, verbal sau sexual);
- schimbarea mediului de somn
- febră
- tulburări de respirație pe timpul somnului
- anumite medicamente
- factorul genetic (multe dintre tulburările de somn-parasomnii-apăr la copiii care au avut în familie astfel de cazuri).
Tratament
Nu există un protocol terapeutic clar stabilit pentru tratatrea acestei tulburări de somn. Dar este important să țineți cont de câteva repere:
- Dacă încercarea de a trezi copilul într-un astfel de moment se face brutal, acest lucru poate chiar să inrăutățească manifestările. Recomandarea este ca atunci când se produce un astfel de episod să nu încercați să treziți copilul, ci să așteptați finalizarea crizei, asigurându-vă că cel mic este în siguranță și că nu se poate lovi / răni.
- Stabiliți o rutină de seară care să pregătească copilul pentru somn într-un mod calm, plăcut și previzibil.
- Evitați elementele care pot tulbura somnul (ecrane, stimuli vizuali / auditivi puternici etc.)
- Dacă episoadele se repetă frecvent și au același tipar, la aceeași oră, puteți încerca să programați o trezire blândă pentru câteva minute, cu 15-30 de minute înainte de momentul când se declanșează în mod normal episodul de pavor nocturn.
- În cazul în care astfel de episoade afectează grav calitatea vieții se poate apela la ajutor medical de specialitate, psihoterapie sau consiliere psihologică.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu