Poveștile de “noapte bună”

Poveștile de “noapte bună”

Poveștile de noapte bună reprezintă o componentă esențială într-o rutină de culcare. Imaginația unui copil poate fi stimulată extraordinar dacă ascultă povești, celui mic îi rămân în cap imagini pozitive, cu care va adormi. Părinții, de cealaltă parte, au ocazia de a retrăi clipele minunate ale copilăriei și de a-și aminti poveștile pe care le-au îndrăgit când erau ei înșiși mici. Poveștile de noapte bună aduc și alte beneficii, deloc de neglijat fiind faptul că există o legătură dovedită între ascultarea poveștilor înainte de culcare și un somn mai liniștit.

În 2011 s-a realizat un studiu și în urma acestuia s-a dovedit că poveștile de noapte bună nu numai că ajută la creșterea duratei totale a somnului unui copil, ci îl ajută să se dezvolte intelectual și reduce comportamentul “rău”. Cercetătorii au comentat că: “acest studiu arată că folosirea cu regularitate a unor rutine de culcare bazate pe limbaj, precum cântatul, cititul sau spusul poveștilor înainte de culcare, poate avea un efect pozitiv și de durată asupra duratei de somn și a dezvoltării cognitive ale copiilor”. Poveștile de noapte bună nu trebuie să fie lungi – sunt o mulțime de cărți cu povești care nu depășesc o pagină sau două.

Pentru un copil este reconfortant să audă aceeași poveste în fiecare zi, îi place să știe ce o să se întâmple în poveste și îi place când poate să spună ce urmează. Asta merge mână în mână cu nevoia copiilor de a avea o rutină predictibilă pentru a se putea simți în siguranță, protejați, mai ales când trebuie să adoarmă. Așa că, deși poate deveni enervant să citiți aceeași poveste a suta oară, puteți să zâmbiți știind că, indiferent cât de plictisitoare vi se pare, ea îl ajută pe cel mic să adoarmă și să se dezvolte.

Sursa: “Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” – Sarah Ockwell-Smith.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu