„Viața pe Pământ se adaptează ritmului de rotație a planetei noastre. De mulți ani știm că organismele vii, inclusiv oamenii, au un ceas biologic intern care îi ajută să anticipeze și să se adapteze la ritmul obișnuit al zilei. Dar cum funcționează acest ceas? Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au reușit să arunce o privire în interiorul ceasului nostru biologic și au elucidat mecanismele interne ale acestuia. Descoperirea lor explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic astfel încât acesta să se sincronizeze cu rotația Pământului”, se precizează în comunicatul de presă publicat de Comitetul Nobel.
Ce este ritmul circadian?
Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raportează majoritatea proceselor fiziologice ale organismului. Sugarii își definesc propriul lor ritm circadian în timpul primelor luni de viață. Acest lucru se întâmplă treptat, cele mai importante modificări fiind în primele 6 luni.
„Cu deosebită precizie, ceasul nostru intern ne adaptează fiziologia la fazele complet diferite de pe parcursul zilei. Ceasul reglează funcții deosebit de importante precum comportamentul, nivelurile hormonilor, somnul, temperatura corpului și metabolismul. Starea noastră de bine este afectată atunci când temporar se produce o schimbare între mediul nostru extern și acest ceas biologic intern, cum ar fi de exemplu atunci când călătorim parcurgând mai multe fusuri orare și ne confruntăm cu fenomenul de jet lag (starea de oboseală produsă de decalajul de fus orar)”, menționează același comunicat de presă.
Este important de ținut cont și de faptul că un somn sănătos nu presupune doar o durată optimă, ci și momentul potrivit în care să mergem la culcare. De aceea, este esențial ca rutina somnului să fie sincronizată cu ritmul circadian, cu vârsta biologică a copilului și ritmul lui natural de somn. Nou-născuții și sugarii sub 4 luni nu pot fi educați în niciun fel, căci ceasul lor biologic este imatur. Ritmul somnului se dezvoltă odată cu sistemul nervos, ceea ce-i ajută pe ei să se adapteze mediului și să se liniștească la nevoie. Ritmurile de somn încep să se dezvolte la copii în jurul vârstei de șase săptămâni, și până la trei-șase luni majoritatea copiilor au un ciclu somn/veghe regulat.
De ce este această descoperire atât de importantă?
Cercetătorii au identificat, de asemenea, „indicii conform cărora neconcordanța cronică dintre stilul nostru de viață și ritmul dictat de ceasul intern este asociat cu o creștere a riscului de apariție a unor afecțiuni”. Atunci când unul sau mai mulți stimuli perturbă ritmul circadian pot apărea dereglări la nivelul întregului organism.
Claire Leconte, profesor emerit în psihologia educației și cercetătoare în cronobiologie la Universitatea Lille 3 din Franța, a declarat „în cazul copiilor există tendința greșită de a-i lăsa să se culce târziu în weekend sau în vacanță în ideea că nu trebuie să se trezească devreme pentru școală. Or, în acest fel nu facem decât să le perturbăm ceasul intern, care nu se adaptează de la o zi la alta unui nou program de somn-veghe. Secreția de cortizol, temperatura centrală sau producția de melanină, mai ales în cazul copiilor, nu funcționează normal în condițiile unor schimbări bruște. Așa se explică de ce copiii sunt obosiți în weekend chiar dacă se trezesc târziu”.
În plus, nu uita că cel mic împrumută din obiceiurile părinților, aşa că nu e suficient să îl obligi pe el să doarmă, ci ar trebui să ai grijă și de obiceiurile voastre. Renunţă să foloseşti orice gadget seara, de la laptop la telefon, pentru că lumina albastră perturbă ritmul circadian și producția de melatonină. Un alt factor important care poate ajuta copilul să doarmă mai devreme este iluminarea camerei. Lumina galbenă sau roșie ajută organismul să se relaxeze şi să îl pregătească de somn.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu