Regresiile somnului la bebeluși  – cum le facem față?

Regresiile somnului la bebeluși  – cum le facem față?

Ce este regresia somnului?

Această expresie este folosită să descrie perioadele de timp în care copilul (care altfel dormea bine) începe să aibă mai multe treziri în timpul nopții, să aibă probleme la adormire, să fie mai agitat, morocănos sau chiar să se trezească plângând de nenumărate ori, fiind mai greu de liniștit. Vestea bună este că regresiile somnului durează între două și șase săptămâni (uneori chiar și perioade scurte de 2-3 zile), iar apoi somnul revine la normal la fel de brusc cum s-a schimbat.

Cele mai cunoscute regresii ale somnului au loc în jurul următoarelor vârste: 4 luni, 9 și 12 luni de viață. În cazul ultimelor două vârste, poate să existe o variație naturală de 1-2 luni, în funcție de dezvoltarea copilului, mai ales că acestea sunt strâns legate de dobândirea unor noi abilități cum ar fi mersul de-a bușilea, ridicatul sau primii pași.

Cum gestionăm regresiile de somn?

Aceste perioade nu sunt tocmai plăcute, mai ales dacă părinții începuseră să se bucure de câteva ore bune de somn fără întrerupere. De cele mai multe ori părinții nici nu-și dau seama că despre asta este vorba și încearcă să găsească explicații sau posibile cauze. Iar când copilul face primii pași sau începe să meargă de-a bușilea totul începe să aibă sens.

În timpul acestor perioade în care vei duce lipsa somnului, este important să înțelegi că și copilul tău este la fel de obosit și de confuz ca și tine. Va avea nevoie de mai multă grijă, înțelegere, de mai multe îmbrățișări și mai mult sprijin emoțional.

Și pentru că aceste regresii de somn dispar în general de la sine, la fel de brusc precum au apărut, părintii nu pot schimba foarte mult cursul acestora. Elementul esențial este să aveți răbdare, știind că bebe va depăși această perioadă. De asemenea, este important să nu schimbați rutina de somn, pentru a nu crea noi asocieri care să rămână și după ce regresia a trecut și care să vă facă nopțile mai dificile.

Regresiile de somn din primul an

Pe scurt, în primul an de viață veți avea 3 provocări:

  • Regresia de la 4 luni – este cea mai cunoscută și aduce cele mai mari schimbări, fiind legată de o etapă importantă în dezvoltarea bebelușului – când se trezește noaptea el se va aștepta să se regăsească în exact aceleași context în care s-a culcat (legănat, supt, plimbat, suzetă etc.). Astfel, începând de acum, asocierile de somn dobândite în jurul vârstei de 6-8 săptămâni  îi vor influența somnul în sens pozitiv sau negativ.
  • Regresia de la 9 luni – de fapt aceasta se poate întâmpla oricând între 8-10 luni, fiind legată de mersul de-a bușilea și dezvoltarea limbajului.
  • Regrersia de la 12 luni – asociată de obicei cu primii pași, influențează somnurile de zi. Bebelușul poate începe să refuze unul din somnuri, deși are mare nevoie în continuare de un program cu 2 somnuri / zi. În general, tranziția de la 2 zomnuri / zi la unul singur se face treptat în intervalul 12-18 luni, iar marea majoritate a copiilor sunt pregătiți pentru această schimbare în jurul vârstei de 15-16 luni.

Este important să știți că regresiile de somn au forme de manifestare diferite care depind de temperamentul copilului, de controlul său intern și de asocierile de somn însușite. Un copil care adoarme singur este mai puțin afectat de aceste regresii și le face față mult mai ușor deoarece se poate culca singur la loc.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu