Ritmul circadian și ciclurile de somn la bebeluși

Ritmul circadian și ciclurile de somn la bebeluși

Pentru a înțelege mai bine structura somnului unui bebeluș, este important să vorbim despre principalele elemente care îl definesc.

Ritmul circadian

Ritmurile circadiene stimulează eliberarea anumitor hormoni ai stresului – adrenalină, vasopresină și cortizon – pentru a ne trezi în momentul în care se luminează de ziuă. Odată cu lăsarea întunericului, un alt hormon, melatonina, este eliberat, contribuind la reducerea gradului nostru de alertă și pregătindu-ne de somn.

Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raportează majoritatea proceselor fiziologice ale organismului. Sugarii își definesc propriul lor ritm circadian în timpul primelor luni de viață. Acest  lucru se întâmplă treptat, cele mai importante modificări fiind în primele 6 luni. Astfel, în primele zile de viață, nou-născuții nu fac diferența între noapte și zi. Ritmul lor de somn este modulat doar de senzația de foame și sațietate și pare să fie determinat genetic. Ritmurile de somn încep să se dezvolte la copii în jurul vârstei de șase săptămâni, și până la trei-șase luni majoritatea copiilor au un ciclu somn/veghe regulat.

Nu uitați că un somn sănătos înseamnă nu doar o durată bună, ci și momentul potrivit. Trebuie, cu alte cuvinte, să sincronizăm rutina somnului cu ritmul circadian. De aceea este extrem de important că părinții să sincronizeze rutina somnului cu vârsta biologică a copilului și ritmul lui natural de somn. Și să includă 30 minute de lumină redusă și activități liniștitoare înainte de somnul de noapte. Nou-născuții și sugarii sub 4 luni nu pot fi educați în niciun fel, căci ceasul lor biologic este imatur. Gândiți-va că au stat în pântec unde este întuneric tot timpul. Ritmul somnului se dezvoltă odată cu sistemul nervos, ceea ce-i ajută pe ei să se adapteze mediului și să se liniștească la nevoie.

Ciclurile de somn

Un ciclu de somn la copii este mult mai scurt decât la adulți, în primele luni de viață durata lui fiind de aproximativ 45 minute. Copiii se pot trezi din somn cam o data pe oră în mod normal. Pe parcursul a 24 ore nou-născuții vor avea 18-20 cicluri de somn, fără a face diferența între noapte și zi. Dacă 3 sau 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii vor dormi 3-4 ore legate.

Către vârsta de 4 luni sau ceva mai devreme, perioadele încep să se organizeze într-un tipar. La mijlocul ciclului există o perioadă de somn profund, în care bebelușul se mișcă foarte puțin și este dificil de trezit prin orice tip de stimulare. La extremitățile acestei perioade, se produce un somn mai superficial, în care activitatea motorie apare și dispare. Iar la sfârșitul fiecărui ciclu de somn, bebelușul intră într-o stare semi-alertă, în cursul căreia este foarte aproape de conștiență și se trezește ușor. În aceste perioade, fiecare bebeluș are propriul tip de activitate – își poate suge degetele, poate să plângă, să se foiască, să se legene cu tot corpul sau să își legene capul. Bebelușii mai mari se pot mișca prin pat sau pot să încerce alte lucruri, cum ar fi să se ridice în picioare sau să meargă, să-și vorbească sau să se “certe” singuri.

Toate aceste comportamente par să aibă menirea de a descărca energia acumulată în cursul activitătilor din timpul zilei, pentru a putea adormi la loc în următorul ciclu de somn. Când aceste intervale de semi-conștiență pot fi gestionate de către bebeluș pentru a adormi la loc, ciclurile de somn se stabilizează și copilul începe să își prelungească ciclurile până ce ajunge, în final, să rămână adormit 8 până la 11 ore odată în timpul nopții. Perioadele de stare alertă se produc în continuare, dar copilul a învățat să se descurce singur cu ele.

Cercetările au arătat că revenirea la starea de somn între aceste cilcuri depinde de un fel de condiționare. Dacă bebelușul se află într-un mediu care încurajează fiecare perioadă alertă, este de așteptat să nu revină la somn. Dar dacă va fi susținut să își găsească propriile tipare de descărcare a activității va putea să se liniștească singur pentru a adormi și a intra în noul ciclu de somn.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

 

Adaugă Comentariu