De multe ori, când întâlnim conceptul de “sleep training”, ne pot veni în minte imagini și asocieri care implică reguli stricte despre somn, bebeluși care adorm plângând sau schimbări radicale în dinamica familiei. Mulți părinți se gândesc că un astfel de antrenament ar echivala cu un fel de școală militară a somnului.
Da, este o școală pentru somn, dar nu una militară
Somnul, considerat și hrana creierului, este esențial pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a bebelușilor și copiilor. Iar trezirile frecvente din timpul nopții (una dintre cele mai des întâlnite probleme la bebelușii de peste 6-9 luni) pot duce pe termen lung la pierderea unor ore bune de somn care sunt importante și necesare. Pe lângă disconfortul evident resimțit de părinți, aceste treziri frecvente răpesc și din odihna celor mici.
Aici intervin tehnicile de “sleep training” care au ca principal scop încurajarea bebelușului de a învăța cum să adoarmă singur, fără asocieri care să necesite intervenția părinților la fiecare trezire din timpul nopții. Iar acest lucru este ca o lecție predată la școală. Dar nu ar trebui să fie una bazată pe reguli stricte și exigențe absurde.
Ce fel de profesori vrem să fim?
Ca orice lecție, ea poate fi predată în multe feluri și fiecare părinte alege ce fel de profesor vrea să fie pentru bebelușul său. Este esențial ca înainte să alegeți o abordare să fiți foarte bine informați în legătură cu diferitele tehnici existente și efectele lor. În plus, țineți cont că orice astfel de tehnică are părți pozitive și părți negative și puneți în balanță criteriile importante pentru familia voastră. O abordare care a funcționat pentru o prietenă nu se va potrivi neapărat și pentru voi.
Examenul final
În funcție de tipul programului de “sleep training” ales, rezultatele pot apărea în 4 zile sau 4 săptămâni. Dar eficiența măsurată în timp nu este suficientă pentru ca o anumită abordare să primească notă de trecere. Pentru că o schimbare a tiparelor de somn care să nu implice plânsul neconsolat al bebelușului nu se poate produce peste noapte. Este nevoie de rădare, consecvență și multă empatie. Și abia când ajungem să înțelegem importanța echilibrulului între rezultatele rapide dorite de părinți și nevoile bebelușului putem spune că am trecut cu bine examenul.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu