Un studiu recent efectuat în Statele Unite, citat de Reuters, mi-a atras atenția în mod special. Acesta semnalează că bebelușii care sunt culcați în camerele lor dorm mai mult și au un program mai previzibil în ceea ce privește somnul în comparație cu un bebeluș care împarte patul sau camera în timpul nopții cu părinții.
Aranjamentul de somn pentru bebeluș este un subiect dezbătut intens, iar părerile sunt împărțite. Și este normal să fie așa. Decizia este una personală, care aparține familiei, și poate avea la bază motive diferite. Tocmai de aceea nu există o decizie care să fie total corectă sau greșită.
Cercetătorii care au efectuat studiul și-au concentrat atenția pe copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni. Ei au analizat date prelevate prin intermediul unor chestionare completate de părinti din Statele Unite, Australia, Brazilia, Canada, Marea Britanie și Nouă Zeelandă. Concluziile au arătat că 37% dintre bebelușii din Statele Unite și 48% dintre cei incluși în grupul internațional obișnuiau să doarmă într-o cameră separată de cea a părintilor. În plus, părinții acestora au declarat că bebelușii lor se culcau mai devreme, adormeau mai repede, iar somnul lor era mai lung în decurs de 24 de ore.
Jodi Mindell, director asociat la Centrul pentru Somn din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, Statele Unite a declarat că ”Există mai multe posibile motive pentru care copiii dorm mai bine în camera lor. Unul dintre motivele principale este faptul că ei au astfel o șansă mai mare de a se autodisciplina”.
Ce ar putea presupune această autodisciplină?
Din punctul meu de vedere, termenul de “autodisciplină” poate fi încadrat în seria unor așteptări prea mari pentru niște bebeluși cu vârsta de 6 luni. Totuși, putem vorbi de capacitatea lor de a se liniști și a descoperi modalități de adormire care să presupună o intervenție minimă din partea părinților. Iar dezvoltarea acestei capacități are ca rezultat nopți mai liniștite, cu mai puține treziri.
Acest lucru este susținut “teoria nervului vag”, care aduce în discuție diferența dintre “a adormi” și “a se linisti”. Bebelușii nu au încă neocortexul suficient de dezvoltat – acesta este responsabil pentru reglarea emoțională. Dar, procesul de liniștire pentru a adormi este de multe ori unul fizic (și nu emoțional), iar bebelușii au mecanismele fiziologice necesare pentru a adormi și a face fată situațiilor stresante (au capacitatea de a-și monitoriza și regla comportamentul în încercarea de a se adapta la stres). Începând cu vârstă de 6 luni, nervul vag este suficient de dezvoltat pentru a susține bebelușul să dobândească abilități importante legate de reglarea emoțională și procesul de adormire.
Cameră separată sau nu?
Studiul citat a arătat și că părintii care își culcau bebelușii într-o cameră separată de a lor erau mai puțin stresați cu hrănirea acestora pentru a-i stimula să adoarmă, atât la culcare cât și când se trezeau în timpul nopții. În plus, părintii ai căror bebeluși dormeau în camere separate considerau că momentul culcării acestora era mai puțin dificil.
De multe ori, problemele de somn sunt cauzate de o combinație de fatori. Unul dintre aceștia, identificat de reputatul medic pediatru T. Berry Brazelton, este “Reluctanța părinților în a încuraja independența bebelușului și de a-l lăsa să își găsească propriile modalități de a adormi la loc”. Evident că nu este singurul factor, dar este unul care merită să fie analizat și evaluat corect. Iar aici nu vorbim despre metodele care presupun perioade lungi în care bebelușul este lăsat să plângă.
Recomandări internaționale
Atunci când vorbim de aranjamentul de somn al bebelușului, este important să se țină cont și de recomandările emise anul trecut de Academia Americană de Pediatrie (AAP), potrivit cărora este indicat că nou-născuții să doarmă în același dormitor cu părinții -“co-sleeping”- cel puțin în primele șase luni de viață, pentru a se reduce riscul de moarte prematură.
Nu este recomandată totuși împărțirea aceleași suprafețe de somn -“bedsharing”- decât în cazul bebelușilor alăptați exclusiv, și ținând cont de normele de siguranță SIDS emise de Organizația Mondială a Sănătății.
Decizia corectă?
Pentru proaspeții părinți, asaltați cu o avalanșă de informații și nenumărate păreri legate de acest subiect, decizia nu este una ușoară. Tocmai de aceea spuneam la început că este o decizie personală, pe care aceștia trebuie să o ia în funcție de nevoile familiei lor. Fiecare situație este unică și nu putem generaliza spunând că un anumit aranjament pentru somn este cel mai potrivit.
Dar este important ca decizia să fie luată pe baza unor informații complete și corecte. Și, indiferent care este aceasta, există soluții blânde de a îmbunătăți somnul bebelușului.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu