Trecerea la ora de iarnă – cum afectează programul copiilor?

Trecerea la ora de iarnă – cum afectează programul copiilor?

În fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie, are loc schimbarea orei – astfel, ora 4:00 devine ora 3:00. Pentru multă lume este o schimbare care aduce o oră în plus de somn, dar pentru mulți părinți este o adevărată provocare. Până când are loc ajustarea cesului intern, mulți copii se vor trezi foarte devreme, generând astfel o stare neplăcută și pentru restul familiei.

Timp de aproximativ 2 săptămâni vom resimți cu toții lupta ceasului intern care trebuie să își schimbe ritmul. În plus, durata zilei scade și se întunecă mai repede, ceea ce perturbă și producția de melatonină, hormonul somnului. Printre efectele vizibile se numără – senzația de oboseală, creșterea sensibilității în fața depresiei (se instalează astenia de toamnă) sau starea de nervozitate.

Cum fac față copiii acestei schimbări

Fiecare copil este diferit, așa că pentru unii această trecere se face ușor, în timp ce pentru alții este o perioadă dificilă în care pot deveni mai morocănoși. Copiii cu vârste mai mari de 2 ani vor suporta mai ușor această schimbare, iar cei mai mici au nevoie de puțin ajutor din partea părinților.

Abordarea directă

În cazul copiilor mai mari, trecerea se poate face direct. Astfel, în ziua de duminică vei urma programul normal (mese, activități, somn), respectând noile ore. Dacă ai un copil odihnit, cu o rutină de somn stabilă, nu vor apărea dificultăți iar trecerea se va face fără prea mari bătăi de cap.

Abordarea graduală

În cazul cipiilor mai mici de 2 ani, o schimbare treptată a programului este de preferat. Poți începe cu 5-6 zile înainte – în fiecare zi aduci o întârziere de 10-15 minute în program. Astfel, se vor modifica treptat orele de masă și somn, iar trecerea se va face gradual și va fi acceptată mai ușor. În acest fel, în momentul când se schimbă ora, organismul este deja obișnuit cu noua rutină.

În cazul în care observi că bebelușul / copilul se adaptează mai greu sau este deja obosit (poate a fost răcit sau este în timpul unei regresii de somn), modificarea de 10-15 minute nu se va face zilnic ci o dată la 3 zile. În plus, dacă modificarea orei de culcare seara va genera o trezire și mai devreme dimineața, poți încetini și mai mult această abordare graduală (câte 5-10 minute o dată de 4 zile).

La finalul procesului, ceasul intern se va regla și veți reveni treptat la un program obișnuit.

Treziri matinale

Provocarea cea mai mare poate apărea dimineața. Un copil care obișnuia să se trezească la ora 7:00, acum se va trezi la 6:00 (sau poate chiar mai devreme) și va avea nevoie de câteva zile până când ceasul biologic se va regla.

Astfel, este util să întârziați expunerea la stimuli vizuali (luminoși) și auditivi. Dacă la trezire copilul este liniștit, intră în cameră după 5 minute față de cum făceai de obicei și nu începeți ziua (adică nu faceți lumina și nu începeți joaca) decât după alte 5 minute. Dacă se va trezi mai târziu în mod natural, nu este nevoie să faceți nimic. În 2-3 săptămâni corpul ar trebui să se obișnuiască cu noile ore și totul să revină la normal. Este nevoie doar de consecvență și răbdare.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu