Consumul excesiv de tehnologie al părinților afectează calitatea interacțiunilor acestora cu cei mici și asta poate conduce la probleme de comportament ale copiilor. Iată un raționament care la prima vedere pare destul de valid, pertinent. Lăsând pentru o clipă deoparte rigorile care țin de definirea termenilor (adică…ce înseamnă excesiv de exemplu).
Ceea ce poate părea de la sine înțeles, sau de bun simț, începe să fie verificat și susținut și de cercetări riguroase. Astfel, în astfel de cercetări se vorbește despre prezența absentă facilitată de preocupările generate de telefonul mobil de exemplu. Mai nou se vorbește despre tehnoferență (technoference), adică întreruperile legăturilor interpersonale cauzate de dispozitivele mobile.
Cercetarea de mai jos a scos la lumină niște date interesante.
- 40% dintre mame si 32% dintre tați declară că utilizează tehnologia într-o manieră problematică.
- mamele percep această manieră ca fiind mai problematică decât o percep tații
- tehnoferența percepută de mame (în ce măsură consumul tehnologic interferează cu relația părinte-copil) este asociată cu probleme de comportament ale copiilor.
Cercetarea care stă la baza acestui material este disponibilă aici.
Notă: cercetarea nu are ca obiectiv și nu susține demonstrarea unor relații cauzale ci surprinde și demonstrează o serie de corelații.