Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home4/rint4101/parentaj.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2492
Cele mai frecvente probleme de somn ale bebeluşilor - idei și soluții
 

Cele mai frecvente probleme de somn ale bebeluşilor – idei și soluții

Cele mai frecvente probleme de somn ale bebeluşilor – idei și soluții

Atunci când somnul bebeluşului este fragmentat, nu se odihneşte suficient de bine și ajunge să fie morocănos, astfel de probleme sunt resimţite de întreaga familie. În astfel de situaţii, părinţii ajung să fie extenuaţi, lipsiţi de idei şi soluţii, copleşiţi de stări emoţionale neplăcute.

Primul pas pentru a putea fi mai liniştiţi este să înţelegeți care sunt cele mai frecvente probleme de somn ale bebeluşilor, care este sursa lor, iar apoi puteți găsi şi soluţiile potrivite.

Treziri dese în timpul nopţii

Dacă în primele săptămâni de viaţă trezirile frecvente din timpul nopţii sunt normale şi chiar benefice pentru a stabili un ritm de creştere normal al bebeluşului, acesta având nevoie să fie hrănit, începând cu vârsta de 9 luni, specialiştii pediatri şi somnologi menţionează că bebeluşii sănătoşi, cu un ritm de creştere normal şi fără probleme medicale nu mai au nevoia fiziologică de a mânca în timpul nopţii (unii pediatri consideră acest lucru posibil chiar începând cu vârsta de 6 luni). Trezirile nocturne după această vârstă nu mai sunt legate exclusiv de nevoia de hrană şi nu sunt generate de senzaţia de foame.

Dacă bebeluşul continuă să aibă treziri în timpul nopţii după vârsta de 9 luni, acestea sunt de cele mai multe ori cauzate de o asociere de somn dobândită şi “exersată” pe parcursul mai multor luni – folosirea unor stimuli externi pentru adormire – suzetă, hrănit (alăptat sau cu biberonul), legănat, plimbat, etc. Atunci când bebeluşul nu este ajutat şi încurajat să găsească o modalitate proprie, plăcută, de a adormi singur, este de aşteptat că trezirile să continue mult timp şi după vârstă de 9 luni. În astfel de situaţii, bebeluşii nu ştiu cum să lege mai multe cicluri de somn între ele, iar odihna lor este fragmentată – fiind deseori morocănoşi.

Ora de trezire prea devreme

Sunt situaţii în care bebeluşii mai mari de 6 luni se trezesc foarte devreme dimineaţa, la o oră deloc confortabilă pentru părinţi. Trebuie să ştiţi că bebeluşii au nevoie de 11-12 ore de somn / noapte şi în funcţie de ora de culcare va puteţi da seama dacă aceştia dorm suficient pe timpul nopţii. De cele mai multe ori, instinctul ne îndeamnă să culcăm bebeluşul mai târziu pentru a-l determina să doarmă mai mult dimineaţa. Dar, mulţi părinţi observă că ora de trezire rămâne aceaşi, singurul rezultat fiind un somn de noapte mai scurt şi un bebeluş mai obosit.

Deşi poate părea absurd, soluţia este de fapt ca bebeluşul să fie culcat mai devreme. Acest lucru poate determina că el să doarmă un ciclu de somn în plus, ajungând să se trezească mai târziu. Pentru a vedea dacă este o soluţie care funcţionează, trebuie să fiţi consecvenţi cu schimbarea şi să aşteptaţi o săptămâna astfel încât organismul să se obişnuiască cu noul program.

Program haotic de somn în timpul zilei – somnuri scurte de maxim 45 minute

După vârsta de 4 luni bebeluşii încep uşor-uşor să îşi facă un program de somn predictibil. Doar că au nevoie şi de ajutorul şi susţinerea părinţilor. De multe ori, lipsa unui program coerent duce la somnuri de zi scurte, de 45 de minute, insuficiente pentru a asigura o încărcare completă a bateriilor. În mod normal, bebeluşii ar avea nevoie să lege 2 cicluri de somn şi să doarmă 90 minute. Primul pas în a rezolva această problema este stabilirea unui program adecvat în funcţie de vârstă şi nevoile copilului, iar după 1-2 săptămâni vor începe să apară şi îmbunătăţirile.

Probleme la adormire seara

Sunt situaţii când procesul de adormire seara durează foarte mult şi partintii se lovesc de proteste constante din partea bebeluşului. Atunci când bebeluşul este supra-obosit sau nu are un program de somn coerent ziua, efectele se văd în momentul când trebuie culcat seara. Primul pas este să păstraţi o ora de culcare constantă, ideal în jurul orei 20:00 şi să aveţi un ritual de culcare adecvat, consistent. Apoi, urmăriţi semnele date de bebeluş şi încercaţi să nu îl lăsaţi să fie supra-obosit – situaţie în care el va părea foarte activ, chiar excesiv de alert şi va fi foarte dificil de liniştit şi culcat.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu