Ritualul de culcare: primul pas pentru nopți mai liniștite

Ritualul de culcare: primul pas pentru nopți mai liniștite

Bebelușul tău va fi mai relaxat dacă știe ce urmează în programul lui. Cu cât este mai relaxat, cu atât va merge la culcare mai ușor și va adormi mai repede. Respectați rutina înainte de culcare cât puteți de mult, chiar și atunci când nu sunteți acasă – îl va ajută pe bebeluș să se liniștească mult mai ușor atunci când este într-un mediu nefamiliar.

Cu cât stabiliți mai repede o rutină înainte de culcare, cu atât mai bine. Când bebelușul are 6-8 săptămâni, puteți începe să urmați aceiași pași în fiecare seară. Bebelușul va ajunge foarte repede să se bucure de consistență și predictibiliate, fiind din naștere un mare iubitor al tiparelor bine stabilite. În plus, un astfel de ritual este benefic și pentru părinți. Este o perioadă specială, de apropiere și timp prețios petrecut doar în compania bebelușului.

Atunci când vreți să stabiliți o rutină, țineți cont de următoarele lucuri:

  • Începeți devreme astfel încât să aveți suficient de mult timp pentru a face toți pașii doriți înainte de ora de culcare stabilită.
  • Pentru bebelușii foarte mici încercați să păstrați lucrurile simple – baie, masaj, îmbracat în pijama și un cântecel sunt suficiente pentru început. Pe măsura ce bebelușul crește puteți adăuga sau modifica pașii, astfel încât să țineți pasul cu cerințele fiecărei vârste.
  • Ritualul poate începe oriunde doriți – în baie sau sufragerie, dar este important să se încheie în camera bebelușului. Este important să îl învățați încă de la început ca acesta este un loc plăcut, special, și nu doar locul în care îl “izgoniți” când vine ora de culcare.
  • Puteți alege ce activități doriți sa includeți în acest ritual, dar țineți cont că acestea trebuie să liniștească bebelușul și nu să îl stimuleze suplimentar.
  • Este de preferat să diminuați lumina în toată casa, cam cu 30 de minute înainte de culcare.
  • Încercați să nu lăsați bebelușul să adoarmă în timp ce îl hrăniți cu biberonul sau îl alăptați pentru a nu-și crea o asociere prea puternică între această activitate și procesul de adormire. Pe cât posibil, încercați să puneți bebelușul în pat cât este somnoros, dar nu adormit complet.

    Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

    Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu