3 tipuri de temperamente ale copiilor predispuși la treziri frecvente în timpul nopții

3 tipuri de temperamente ale copiilor predispuși la treziri frecvente în timpul nopții

În cartea sa, “Puncte de cotitură. De la naștere la 3 ani”, dr. T. Berry Brazelton vorbește despre 3 tipuri de temperamente ale copiilor care par să fie mai predispuși la treziri frecvente în timpul nopții și care au dificultăți în a se culca la loc. Aceștia au nevoie de mai multă atenție și grijă, iar provocarea pentru părinți este de a găsi echilibrul între a-i liniști la fiecare trezire și a-i încuraja să descopere modalități proprii de calmare astfel încât să adoarmă mai ușor la loc.

Cele 3 tipuri temperamentale sunt:

  1. Cel foarte activ și impetuos, care are o mare plăcere de a învăța și care este literalmente incapabil să se oprească atunci când învață o sarcină nouă. Noaptea, frustrarea de a nu fi capabil să îndeplinească sarcina pe care o are în minte pare să fie la fel de mare ca în timpul zilei. Acest tipar poate să nu dispară nici după deprinderea mersului dacă părinții nu încearcă să gasească o modalitate de a reduce trezirile nocturne, deoarece copilul va fi în continuare la fel de frustrat pentru alte sarcini și alte progrese în următorii ani.
  2. O alta categorie sunt copii tăcuți, alerți, contemplativi, care iau totul în interior și reflectează profund aupra lucrurilor, dar care nu sunt foarte activi fizic. Cum nu investesc prea multă activitate motorie în timpul zilei, nu obosesc suficient pentru a dormi profund noaptea.
  3. A treia categorie este cea a copiilor sensibili și iritabili. Sensibilitatea lor la situații noi sau necunoscute îi face să fie adezivi, iar părinții ar putea contribui la acest fapt fără să își dea seama. Cum este și normal, părintii unui astfel de copil vor să îl ajute, dar este posibil să îl protejeze și de alte situații unde nu este cazul sau să se precipite să reconforteze copilul, deseori înainte ca acesta să fi avut ocazia de a încerca să se descurce prin eforturi proprii. Noaptea, acest tipar de comportament va afecta atât părinții cât și copilul. Copilul le va solicita prezența și confortul mult timp după ce nu mai are nevoie de ele, iar părinților le va fi dificil să nu răspundă imediat solicitarilor. În astfel de situații se încadrează copiii care se trezesc de 4-5 ori pe noapte și nu pot adormi la loc fără ajutorul părintelui.

Dacă se confruntă cu probleme de somn, este important ca părinții să cunoască aceste 3 tipuri temperamentale și să știe dacă nu cumva copilul lor se încadreaza într-unul din ele. Așa le va fi mai ușor să găsească soluțiile adecvate, fiind în același timp receptivi la nevoile copilului.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu