Despre curajul și libertatea părinților

Despre curajul și libertatea părinților

“Puțini părinți au curajul și libertatea de a le păsa mai mult de fericirea copiilor lor decât de succesul lor.” (Erich Fromm). O frază scurtă dar în care se ascund cuvinte grele: curaj, libertate, fericire, succes. Ce ar putea însemna pentru un părinte curajul și libertatea atunci când decide ce fel de părinte își dorește să fie? Și ce înseamnă ele mai ales atunci când decide, în fiecare zi, ce fel de părinte este cu adevărat? Există un principiu în domeniul psihoterapiei care spune că fiecare dintre noi ia, în fiecare moment, cea mai bună decizie pe care o poate lua în acel moment. Raportată la rolul de părinte, ea ar putea fi tradusă astfel: fiecare părinte este cel mai bun părinte care poate fi în acel moment.

Curajul de mai devreme cred că se referă la îndrăzneala de a te putea privi, cu îngăduință dar și cu sinceritate, în postura de părinte. Curajul înseamnă a fi capabil să spui “acesta sunt eu ca părinte acum” și mai ales “acesta sunt părintele care îmi doresc să devin”. Este curajul de a-ți asuma responsabilitatea de a deveni un părinte mai bun, devenire care nu are cum să nu implice un efort considerabil, o ieșire din zona de confort. Procesul acesta presupune inevitabil o confruntare a limitelor în interiorul căror ai fost, până atunci, cel mai bun părinte ce puteai fi. Ce înseamnă un părinte mai bun? (mă întreb eu și m-ați putea întreba, pe bună dreptate). Acum aș da definiția părintelui mai bun raportată la citatul de la început: părintele care reușește să îi pese mai mult de fericirea copilului decât de succesul lui. Și care are puterea de a zăbovi mai mult asupra cuvintelor fericire, succes. Pentru că este adevărat că le putem defini așa cum ne este mai degrabă nouă, părinților convenabil, mai degrabă din perspectiva noastră decât a copilului. De exemplu: îmi doresc ca fiica mea să devină un mare chirurg, știu că asta ar face-o fericită, deci îmi doresc fericirea ei. Ce e important în fraza de mai devreme, fericirea sau succesul?

În fine, libertatea. Ce ar însemna libertatea părintelui în acest context? Îmi place să îmi imaginez că în acest context libertatea este o consecință a curajului. Și pe măsură ce curajul te poartă pe drumul greu al părintelui mai bun, libertatea este bonusul care e generat pe parcursul acestui proces, combustibilul care te ține pe drum și care te va împiedica să mai ieși de pe el.

Adaugă Comentariu