Treziri frecvente – cum pot afecta calitatea somnului  

Treziri frecvente – cum pot afecta calitatea somnului  

În timpul somnului, creierul are ocazia de a desfășura activități într-un mod cât se poate de eficient. Creierul procesează informația atunci când dormim. Folosește somnul pentru a codifica și consolida ceea ce am învățat în timpul zilei, motiv pentru care mintea noastră pare atât de ascuțită și de limpede după o noapte bună de somn. Fără somn, creierul seamănă cu un birou dezordonat, plin de mormane de hârtii ce stau să se prăbușească – e mai greu să-ți amintești unde se află cele mai importante informații, că să nu mai vorbim de a aplică acele informații la momentul potrivit.

Somnul – o altfel de hrană pentru bebeluși

Somnul îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte gândirea abstractă, unul dintre cele mai înalte niveluri de gândire. Unul dintre argumentele cele mai convingătoare în favoarea somnului și legăturii sale cu capacitatea de a învața este foarte simplu: e mai greu să fii atent sau chiar să-ți pese de informațiile noi atunci când ești obosit. Studiile bazate pe neuroimagini arată faptul că mintea trebuie să apeleze la resurse suplimentare și este mai puțin eficientă atunci când e obosită. Oamenii obosiți sunt mai puțin vigilenți, mai puțin flexibili în gândire și mai puțin capabili să rezolve probleme complexe.

Primul an de viață al copilului reprezintă o perioadă critică, în care învățarea se face mai rapid decât în orice etapă a vieții. De aceea, creierul lor aflat în dezvoltare are nevoie de atât de mult somn, pentru a putea ordona toate noile informații și să depoziteze în memorie toate proaspetele cunoștințe. În plus, somnul reduce agitația și plânsetele misterioase care îi sperie pe părinți.

Bebelușii odihniți devin copii care înțeleg cum să doarmă bine și au mai multe șanse să dezvolte control emoțional. Copiii care dorm suficient prezintă o probabilitate mai mare de a-și controla impulsurile, de a empatiza și de a atinge starea de calm. Este mult mai dificil să stabilești o măsură de control în cazul bebelușilor privați de somn care, atunci când cresc, ajung copii mari privați de somn. Ei nu sunt dificili, ci prea obosiți că să-și controleze emoțiile sau să-și concentreze atenția. Așa se explică și faptul că odihnă constituie un factor principal al performanței școlare de mai târziu.

Calitatea somnului este afectată și de un număr foarte mare de treziri pe timpul nopții, care fragmentează procesul de regenerare și nu permit bebelușului să intre în somnul cel mai profund (stadiul IV al somnului NREM).

Ce înseamnă prea multe treziri?

Este greu să stabilim un anumit număr care să fie general valabil pentru toate situațiile. Fiecare bebeluș este unic și are nevoile sale particulare, dar este bine să ținem cont de studiile pediatrice care menționează că după vârsta de 9 luni, un bebeluș care nu are probleme medicale, care a fost născut la termen, ia bine în greutate și pentru care diversificarea decurge fără probleme, nu mai are nevoie de mesele de noapte că aport caloric. Poate avea în continuare o trezire pentru sete sau confort, dar dacă somnul este fragmentat de nenumărate ori peste noapte, cauza este din alt registru și merită să analizați soluțiile pe care le-ați putea aplica.

Este normal ca în perioadele erupțiilor dentare, a puseelor de creștere sau a salturilor mentale să apără nopți grele, dar acestea nu sunt cauze pentru perioade prelungite (mai mult de 2-3 săptămâni) de agitație.

Iată și o medie a numărului de ore de somn pe care ar trebui să le aibă un bebeluș în funcție de vârstă astfel încât să aibă parte de o dezvoltare armonioasă.

Vârsta Somn pe timpul nopții Somn pe timpul zilei Medie somn
Nou-născut 8 ½ 8 ½ (mai multe reprize) 17
1 lună 9 7 (mai multe reprize) 16
3 luni 10 5 (3 reprize) 15
6 luni 11 4 (2 sau 3 reprize) 15
9 luni 11 3 ½ (2 reprize) 14 ½
12 luni 11 ¼ 3 (2 reprize) 14 ¼
18 luni 11 ¼ 2 ¼ (1 repriză) 13 ½

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu