Bebelușul tău doarme toată noaptea?

Bebelușul tău doarme toată noaptea?

Până la vârsta de 12-18 luni, cea mai frecventă problemă de somn raportată de părinți are la bază trezirile frecvente din timpul nopții, când bebelușul are nevoie de intervenția părinților pentru a adormi la loc.

În astfel de situații pot apărea tot felul de întrebări, griji și frustrări, de la “oare fac eu ceva greșit” sau “este ceva în neregulă cu bebelușul meu” până la încercări de a aplica diverse tehnici găsite online sau sfaturi primite de la cunoștințe și prieteni. În astfel de situații este esențială o analiză corectă a problemei, o evaluare a cauzelor care au generat-o și o recalibrare a așteptărilor pe care părinții le au în legătură cu somnul bebelușului.

Întrebarea capcană

De multe ori putem resimți presiunea unei întrebări aparent banale, dar care este destul de des vehiculată: “bebelușul tău doarme toată noaptea?”. Este important să înțelegem de fapt, din punct de vedere științific, ce înseamnă pentru un bebeluș “a dormi toată noaptea”.

În primele săptămâni de viață, tiparele de somn vor fi dezorganizate, chiar haotice. Bebelușul nu știe încă să facă diferența între zi și noapte, așa că nu are capacitatea de a se “plia” pe programul obișnuit al adulților. Abia după vârsta de 4 luni vom putea începe să observăm un tipar predictibil și putem vorbi de un program de somn – atât ziua cât și noaptea.

După 4 luni

După ce trece regresia de somn de la 4 luni, care aduce cu ea schimbări semnificative în dezvoltarea cognitivă a bebelușului, putem începe să evaluam tiparele de somn, să schimbăm eventualele asocieri negative și să ne bucurăm de intervale de somn mai lungi în timpul nopții. La această vârstă, a “dormi toată noaptea” se referă de fapt la un interval de somn mai lung, de 4-6 ore, care apare în prima parte a nopții. Până la vârsta de 9 luni, un bebeluș care a dobândit capacitatea de a adormi singur, va renunța treptat la mesele de noapte.

După 9 luni

După vârsta de 9 luni (în unele cazuri poate puțin mai devreme), bebelușul este pregătit din punct de vedere fizic să renunțe la mesele de noapte. Din acest moment, specialiștii consideră că trezirile frecvente din timpul nopții nu au ca scop principal hrana nutrițională ci mai degrabă este vorba de confort, obișnuință, alinare. Abia acum putem spune că bebelușul este pregătit fizic să “doarmă toata noaptea”, adică un interval legat de 9-11 ore.

Dar, de multe ori, trezirile frecvente din timpul nopții vor continua mult timp după vârsta de 9 luni. În astfel de situații, în care părinții resimt cu adevărat un puternic disconfort, iar bebelușul are un somn fragmentat și nu beneficiază de suficientă odihnă, abia acum putem spune cu adevărat că “bebelușul meu nu doarme toată noaptea”. Iar principala cauză în astfel de situații este o asociere de somn nepotrivită, dar care poate fi schimbată.

Momentul schimbării

Schimbarea asocierilor de somn și încurajarea bebelușului să deprindă abilitatea “de a adormi singur” se pot face cu blândețe și multă grija începând cu vârsta de 4-6 luni. Dar căutând soluții personalizate și nu aplicând tehnici generale în “5 pași”.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu