Plecatul în concediu alături de un copil mic poate deveni o adevărată provocare, mai ales atunci când schimbăm fusul orar sau adoptăm un program complet diferit față de cel de acasă. Dar este esențial să vă bucurați pe deplin de această perioadă, să nu vă îngrijorați dacă nu respectați un program de somn rigid sau dacă în unele zilele copilul va fi mai obosit decât de obicei. Acestea sunt până la urmă ingredientele normale ale unei călătorii.
Este de așteptat să faceți compromisuri când vine vorba de somn, dar sunt câteva trucuri care vă pot ajuta să aveți zile și nopți cât mai plăcute.
Rutina de culcare
Respectați cât puteți de mult rutina pe care o aveți și acasă înainte de culcare. Chiar dacă omiteți o parte din pași, această rutină îi va fi familiară celui mic și îl va ajuta să se obișnuiască mai ușor cu noul mediu.
Ore de culcare
Este în regulă să existe excepții și să vă abateți de la orele de culcare obișnuite. Dar dacă observați că acest lucru vă face zilele mai dificile, puteți aplica o seară de “tratament” în care să îl culcați pe cel mic mai devreme pentru a reduce din oboseala acumulată.
Somnul de zi
Puteți planifica programul zilnic astfel încât cel mic să “prindă” câteva reprize de somn în mașină, în cărucior sau în sistemul de purtare. Chiar dacă este un somn mai scurt decât în mod normal, acesta îl va ajuta pe cel mic să facă față mai bine agitației din vacanță.
Lumină și întuneric
Dacă cel mic este obișnuit să doarmă pe întuneric, este posibil ca draperiile din camera de hotel să nu fie suficiente. Dacă observați că se trezește foarte devreme din cauza luminii, puteți încerca să aplicați provizoriu folie de aluminiu pe geamuri – aceasta se aplică foarte ușor dacă udați puțin geamul înainte și nu lasă urme.
Fursul orar
Dacă alegeți să mergeți într-o destinație mai îndepărtată, acest lucru va presupune că veți schimba și fusul orar. În funcție de cât de mare este diferența (mai mare de 2-3 ore), primele zile vor fi mai complicate. Copiii sunt mai sensibili la astfel de schimbări, dar puteți rezolva destul de ușor această problemă – în prima sau a doua zi (în funcție de cât de lungă a fost călătoria), când ajungeți la destinație, treziți copilul la ora când obișnuiește să se trezească acasă. Acest lucru îl va ajuta să se obișnuiască cu noul fus orar, mai ales că și lumina de dimineață va fi de partea voastră.
O altă variantă este să faceți “dansul fusului orar”. Cu o săptămână înainte de călătorie puteți să începeți să modificați programul astfel încât să vă apropiați de cum va arăta el pe noul fus orar. Astfel, vă puteți bucura pe deplin de vacanță chiar din prima zi.
Întoarcerea acasă
La întoarcerea acasă din concediu este de așteptat să aveți câteva zile mai agitate. Dar dacă rămâneți consecvenți veți reveni ușor la programul obișnuit, iar cel mic va scăpa repede de oboseala acumulată.
Spontaneitatea, activitățile inedite și programul schimbat din când în când sunt importante pentru o dezvoltare armonioasă a celor mici. Bucurați-vă de aceste zile petrecute împreună! Concediu plăcut!
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu