Una dintre cele mai dese întrebări pe care le primesc în timpul consultațiilor sau a cursurilor pe care le susțin este cea legată de ora ideală de culcare pentru un bebeluș. Acest subiect este unul foarte important, este cheia unui program de somn sănătos. Dacă pentru un nou-născut ora de culcare nu este structurată, pe măsură ce bebelușul crește, aceasta ajunge să fie din ce în ce mai devreme, stabilizându-se în jurul vârstei de 3-4 luni.
Calitatea somnului – ora magică
Ora de culcare este cea care setează procesele interne ale organismului. Și cu cât este mai apropiată de nevoia naturală, înnascută, cu atât beneficiile dezvoltării neuronale și procesele reparatorii care au loc în timpul somnului vor fi mai eficiente. Pe lângă factorul cheie care trebuie urmărit – și anume ca bebelușul să doarmă cel puțin 11 ore pe noapte, este important să analizăm și cum se repartizează aceste ore de somn.
În prima parte a nopții are loc somnul profund, NREM, în timpul căruia crește cantitatea de sânge transmisă către mușchi, se refac rezervele de energie, se produce repararea și creșterea țesuturilor și sunt secretați hormoni importanți pentru creștere și dezvoltare. Cercetările în domeniu au ajuns la concluzia că aceste procese sunt cu atât mai eficiente atunci când o bună parte din somnul NREM are loc înainte de miezul nopții. În cazul bebelușilor, asta se traduce într-o ora de culcare care pentru noi poate părea absurdă, în jurul orei 19:00.
Provocarea vieții moderne
Evident că ritmul vieții moderne care ne ține ocupați și departe de casă aproape toată ziua face foarte dificilă implementarea unei astfel de ore de culcare. Dar, în funcție de programul și ritmul fiecărei familii, se poate găsi o soluție de compromis care să nu afecteze atât de mult ritmurile naturale și benefice pentru bebeluș. De cele mai multe ori, o oră de culcare în intervalul 20:00-21:00 este o opțiune la îndemână.
Odată stabilită o oră de culcare este bine ca ea să fie respectată și să nu apară deviații mai mari de 30 minute. Este normal să existe și excepții, să avem zile în care programul să nu permită respectarea orei de culcare alese, dar atât timp cât aceste situații rămân doar excepții și nu devin o obișnuință, nu avem de ce să ne facem griji.
Alegerea care va face diferența
Înainte să alegeți o oră de culcare foarte târzie pentru bebelușul vostru, vă invit să vă gândiți la următoarea analogie – Somnul este la fel de important ca mâncarea. Dacă bebelușului i se face foame, ați amâna să îi dați să mănânce? L-ați lăsa să aștepte încă o oră sau două pentru că ora când are nevoie de mâncare nu este convenabilă? Aceste întrebări sunt valabile și în cazul somnului. Dacă știți că organismul bebelușului are nevoie de o oră de culcare mai devreme, cât de importante sunt motivele pentru care l-ați lăsa “flămând” de somn?
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu