Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home4/rint4101/parentaj.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2492
Recomandarea specialiștilor: orele la școală ar trebui să înceapă mai târziu
 

Recomandarea specialiștilor: orele la școală ar trebui să înceapă mai târziu

Recomandarea specialiștilor: orele la școală ar trebui să înceapă mai târziu

Ce spun specialiștii: școală și somn

Cea mai recentă recomandare venită din partea Academiei Americane pentru Medicina Somnului (AASM) menționează că “adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani ar trebui să doarmă în mod regulat 8-10 ore pe noapte pentru a avea o stare optimă de sănătate”. Dr. Nathaniel Watson, specialist în somnologie la Universitatea Seattle din Washington precizează că începerea cursurilor la școală, în învățământul secundar inferior și superior, nu ar trebui sa fie mai devreme de ora 08:30. Acest lucru i-ar ajuta pe copii și pe adolescenți să fie mai atenți la ore, mai sănătoși și mai pregătiți să acumuleze cunoștințe.

Tot Watson a explicat și că „biologia și ora de începere a cursurilor ar putea fi răspunzătoare pentru somnul insuficient în cazul adolescenților. O schimbare naturală a sincronizării ceasului ‘circadian’ intern, care se petrece la pubertate, are drept rezultat faptul că majoritatea adolescenților manifestă o predispoziție biologică spre a se culca la ore târzii”.

Ce au demonstrat studiile

Studii complexe din domeniul somnologiei arată că atunci când copiii dorm suficient ei prezintă o probabilitate mai mare de a-și controla impulsurile, de a empatiza și de a atinge starea de calm. Așa se explică și faptul că odihna constituie un factor principal al performanței școlare. Somnul insuficient este asociat cu performanțele scăzute la școală, obezitatea, disfuncțiile metabolice, bolile de inimă, accentuarea simptomelor depresive și a tendințelor suicidale, predispoziția către asumarea riscurilor și pericolul de rănire în timpul practicării sporturilor, notează Watson și coautorii lucrării publicată în „Journal of Clinical Sleep Medicine”.

O oră mai târzie de începere a cursurilor aduce numeroase beneficii, printre care un somn mai îndelungat, o diminuare a senzației de somnolență resimțită peste zi, o creștere a atenției la școală și mai puține absențe și întârzieri, adaugă oamenii de știință. De asemenea, începerea cursurilor la o oră mai târzie a fost asociată cu o reducere a depresiei și anxietății.

Somnul poate fi îmbunătățit

Conform lui Watson, adolescenții pot să ia măsuri pentru îmbunătățirea somnului, spre exemplu prin identificarea orei de somn care le permite să doarmă cel puțin opt ore. De asemenea, potrivit acestuia, copiii (cu ajutorul părinților) ar trebui să se pregătească de culcare și să își închidă toate dispozitivele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de a se băga în pat.

Noua poziție a AASM îndeamnă unitățile de învățământ, comitetele școlare locale, părinții și factorii de decizie să crească gradul de conștientizare și să promoveze începerea cursurilor la ore mai târzii.

Sursa: Agerpres

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. 

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu