Salturile mentale – 20 de luni, 10 provocări

Salturile mentale – 20 de luni, 10 provocări

Cercetătorii olandezi Frans Plooij și Hetty van de Rijt au teoretizat 10 salturi în dezvoltarea mentală a copiilor care au loc pe durata primelor 20 de luni de viață (numite și „wonder weeks”). Cercetările lor au arătat că achizițiile mentale și motorii ale copiilor implică o modificare a lumii lor interioare, care se reorganizează pe măsură ce învață și deprind noi abilități. Toate aceste perioade (numite și „săptămâni de regresie”) implică, printre alte modificări, și unele la nivelul somnului – bebelușii fiind mai agitați, morocănoși, irascibili, somnul de noapte poate deveni fragmentat, iar cel de zi să aibă loc în reprize scurte.

Salturile mentale

O parte din aceste salturi mentale corespund perioadelor clasice de regresie a somnului. Pe lângă aceastea, mai sunt câteva perioade în care pot apărea tulburări de somn, dar nu este obligatoriu să se întâmple la toți bebelușii. Sunt cazuri în care bebelușii trec prin aceste săptămâni fără a avea reacții care să le perturbe somnul de noapte sau de zi.

Saltul mental Săptămâna de la data probabilă a nașterii Achiziții mentale
Saltul mental 1 Săptămâna 5 Senzațiile
Saltul mental 2 Săptămâna 8 Modelele
Saltul mental 3 Săptămâna 12 Tranzițiile fine
Saltul mental 4 Săptămâna 19 Evenimentele
Saltul mental 5 Săptămâna 26 Relațiile
Saltul mental 6 Săptămâna 37 Categoriile
Saltul mental 7 Săptămâna 46 Secvențele
Saltul mental 8 Săptămâna 55 Programele
Saltul mental 9 Săptămâna 64 Principiile
Saltul mental 10 Săptămâna 75 Sistemele

 

Pentru a minimiza efectele dificultăților de somn din aceste perioade:

  • Mențineți, pe cât posibil, rutina de somn cu care s-a obișnuit copilul (în perioada salturilor mentale este important să nu apară schimbări mari care pot genera noi asocieri de somn). Dacă nu aveți un ritual înainte de culcare, puteți introduce unul, cu activități relaxante și plăcute pentru cel mic.
  • Dacă este cazul, încercati noi soluții pentru a ajuta copilul să doarmă, având grijă să nu creați asocieri de somn care vă implică prezența (dacă doriți ca cel mic să adoarmă singur) sau să reinițiați o asociere de care cel mic a fost dezvățat (de exemplu, legănatul sau purtatul în brațe pentru a adormi).
  • Acordați atenție semnalelor de somn ale copilului și respectați perioada alertă maximă cât poate sta treaz bebelușul între somnuri pentru a evita să ajungă la oboseală excesivă.
  • Perioada regresiilor de somn nu este indicată pentru a iniția o metodă de sleep training.

Pentru a putea urmări exact aceste salturi mentale, există o aplicație utilă care oferă detalii și informații despre fiecare etapă în parte: Wonder Weeks.

Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.

Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând,  membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.

Adaugă Comentariu