In jurul varstelor de 18 si 24 luni au loc 2 regresii ale somnului, ultimele, dar poate cele mai grele. Copilul a crescut, incepe sa isi descopere independenta si sa testeze limitele, sa exploreze din ce in ce mai mult, iar somnul poate avea de suferit. In plus, apare o noua manifestare a anxietatii de separare, de multe ori corelata cu intoarcerea mamei la serviciu si cu schimbarea programului de peste zi. In aceasta perioada o parte din copii vor finaliza tranzitia la un somn pe zi si incep sa isi manifeste din ce in ce mai puternic propriile dorinte si nevoi. Toate aceste noi achitizii sunt importante pentru dezvoltatea micutilor, dar pentru parinti poate incepe o noua perioada a provocarilor, iar modul in care reactionam si gestionam micile sau marile crize devine esential.
18 – 24 luni – crize de furie, refuzul de a merge la culcare
La 18 luni copiii incep sa isi doreasca din ce in ce mai multa independenta si devin capabili sa faca din ce in ce mai multe lucruri singuri. Toate acestea sunt corelate si cu o nevoie mai mare, naturala de a-si a face lucrurile intr-un anumit fel sau de a testa limitele pe care nu le-au pus sub semnul intrebarii pana acum. Rezultatul este ca brusc, copilul nu mai vrea sa doarma ziua, trage de timp seara la culcare pentru a sta cat mai mult treaz, se trezeste mai des noaptea sau mai devreme dimineata.
Nici nu a trecut bine regresia de la 18 luni, abia v-ati linistit pentru cateva saptamani si lucrurile incep sa mearga prost din nou. La 24 de luni are loc ultima regresie a somnului, iar rezistenta copiilor in fata somnului in aceasta perioada este chiar mai mare. Toate regresiile somnului sunt dificile si epuizante, dar cele de la 18 si 24 luni pot fi cele mai grele dintre toate. Acum intervine in discutie un factor nou – disciplina, care pana acum nu a jucat un rol atat de important din punct de vedere al somnului. Crizele de furie si lipsa somnului (cauzata de rezistenta in a merge la culcare sau trezirile mai dese) ajung sa se influenteze reciproc. Oboseala cauzata de aceste regresii va duce inevitabil la mai multe crize de furie si irascibilitate.
Ce poti face ?
Desi nu exista o reteta pentru a scapa de aceasta regresie, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a trece mai usor peste aceste perioade:
- Nu te invinovati si nu intra in panica. Aceste perioade sunt normale si toti copiii trec prin ele la un moment dat, avand diverse manifestari. La fel ca si in cazul celorlalte regresii, perioadele dificile vor trece si lucrurile vor reveni la normal.
- Stabiliti un ritual de culcare si cateva limite sanatoase legate de somn pe care sa le respectati.
- Explica fiecare pas din ritual, fii deschisa sa faci mici compromisuri care sa ii dea copilului senzatia ca detine o parte din control, dar pastreaza limitele cu adevarat importante cum ar fi intervalul de culcare si modalitatea de adormire.
- Incearca sa nu faci modificari majore in felul in care abordezi somnul si adormirile. In astfel de perioade dificile multi parinti ajung sa puna in practica diverse noi metode de adormire sau linistire care pot crea noi asocieri de somn, unele foarte greu de modificat odata ce regresia a trecut.
- Sa nu renunti la somnul de zi. Chiar daca in aceasta perioada pot aparea adevarate crize atunci cand se apropie ora somnului de pranz, nu inceta in a crea un mediu placut, potrivit pentru odihna. Nu il veti putea obliga pe cel mic sa se culce, dar puteti « instala » ora de ohidna in care sa stea linistit in pat, sa cititi o carte sau sa se joace in liniste. Chiar daca nu va fi la fel de odihnit ca dupa o ora de somn, aceast obicei il va ajuta sa isi incarce putin bateriile si sa pastreze rutina de peste zi. Dupa 2-3 saptamani, atunci cand lucrurile vor reveni la normal, va incepe din nou sa doarma in acest interval.
- In jurul varstei de 2 ani poate aparea si teama de intuneric – daca vezi astfel de semne poti incepe sa folosesti o lumina de veghe (de preferat cu bec rosu sau portocaliu).
Oricat de complicata este aceasta perioada si indiferent cate griji te vor macina, aminteste-ti ca tot greul va trece, copilul creste si se dezvolta, iar regresia va ramane doar o amintire.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti. Sau puteți opta pentru consiliere personalizată.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu