Suzeta este o temă principală pentru multe dezbateri și ridică multe semne de întrebare pentru părinți. Oare creează probleme ortodentare mai târziu? Dacă bebelușul meu va deveni dependent de ea și nu voi reuși să îl dezvăț până la o vârstă înaintată? Nu este mai bine să fie dependent de suzetă decât să își sugă degetul non-stop? Oare suzeta nu afectează alăptarea? Acestea sunt doar câteva din zecile de întrebări care te pot frământa și pe tine, și este perfect normal să fie așa.
În ultima perioadă suzeta a devenit o adevărată temă de parenting, pentru care pur și simplu nu există un răspuns final, corect. Reputatul medic pediatru T. Berry Brazelton subliniază că “în cazul multor bebeluși suzeta poate să îi liniștească în mod impresionant și să îi ajute să doarmă, pe când alții nu o acceptă și o scuipă, iar pentru o parte dintre nou-născuți, în special cei care sunt alăptați, riscurile pot fi uneori mai mari decât beneficiile.”
Înainte să luați o decizie dacă să apelați la suzetă sau nu, este bine să vă informați și să puneți în balanță argumentele pro și contra. Pe de o parte, este bine de știut că unii dintre copiii care își sug degetul sau suzeta vor dezvolta probleme ortodentare, dar acest risc este mai scazut înainte de începerea creșterii danturii permanente. Însă, mulți copii care au acest obicei nu vor avea nevoie să li se corecteze dinții, iar dentiștii nu încep să se îngrijoreze cu privire la suptul degetului decât când copilul a ajuns la vârsta de 5 ani.
Pe de altă parte, suptul degetului este un procedeu sănătos de auto-calmare. Tot dr. Brazelton menționează că “fetusul își suge degetul, iar nou-născutul, când este supărat sau când vrea să se liniștească, va recurge la această modalitate pentru a se controla. Tipul acesta de comportament pare să fie înnăscut și se trăiește mai ușor cu bebelușii care îl folosesc. Atunci când vă interesați de avantajele relative ale degetului versus suzeta, țineți cont de ce este evident: degetul este întotdeauna la îndemână.”
Indiferent ce decizie luați, este bine să țineți cont de câteva recomandări:
- Este de preferat să așteptați să oferiți suzeta până ce nu s-a stabilit bine lactația. Dacă bebelușul este alăptat este recomandat să așteptați să treacă prima lună de viață.
- Încercați să îi dați suzeta doar dacă bebelușul are cu adevărat nevoie de ea pentru a se calma și luați-o atunci când a trecut “criza”. Astfel reduceți riscul să devină un obicei permanent.
- Dacă vă îngrijorează dependența de suzetă pe care bebelușul o poate dezvolta, încercați să scăpați de ea în preajma vârstei de 6 luni. Dacă folosirea ei se prelungește după această vârstă, va deveni din ce în ce mai complicat să îl mai dezvățați de ea.
- Sunt copii care pur și simplu nu acceptă suzeta. Dacă așa este și bebelușul vostru, nu insistați să îl faceți să o accepte. Cu siguranță veți găsi împreună alte modalități de calmare.
- Țineți cont că dacă bebelușul va deveni dependent de suzetă pentru a adormi, acest lucru poate duce la probleme de somn pe termen lung, prin asocierile pe care le creează.
Mai multe detalii şi soluții pentru a îmbunătăţi somnul bebeluşilor vor fi prezentate în cadrul seminarului “Nani-pui: totul despre somnul bebeluşilor”, la sediul Centrului de consiliere şi educaţie parentală “Parentaj” din Bucureşti.
Scris de: Corina Manole, primul consilier pe probleme de somn ale copiilor acreditat în România de către Institutul Internațional pentru Somn Blând, membră a IACSC – Asociația Internațională a Consultanților pentru Somnul Copilului și Educator Parental acreditat internațional “Circle of Security”.
Adaugă Comentariu